Om Black Jack

Black Jack är inte bara en film av Colin Nutley. Det är också ett populärt kortspel som spelas både online och på kasinon.

Spelet går ut på att komma så nära tjugoett som möjligt utan att spricka, det vill säga, få en poängsumma på tjugotvå eller mer. Ett ess kan räknas som ett eller elva och klädda kort är alltid värda tio. Black Jack, som spelet fått sitt namn efter, inträffar när spelaren får tjugoett med bara två kort. Black jack spelas alltid mot en bankir, eller dealer som det också kallas. Spelaren måste komma närmare tjugoett än dealern, utan att spricka.

Spelet börjar med att dealern blandar korten och ger var och en av spelarna ett kort med framsidan neråt. Spelarna vänder sina kort och bestämmer sig för hur mycket de vill satsa. Dealern vänder sitt kort och har rätt nu rätt att begära att de andra spelarna fördubblar sina insatser. Sedan delar dealern ut det andra kortet och spelarna vänder på den. Om nu någon får en Black Jack får han eller hon en och en halv gånger så mycket som insatsen. Får bankiren Black Jack får han alla spelarnas insatser och spelet avslutas. I annat fall fortsätter spelet. Varje spelare har rätt att begära kort till han eller hon är nöjd eller spricker. En spelare som spricker förlorar sin insats till dealern.

När alla fått de kort de begärt avgör dealern spelet genom att ”straffa” spelarna. Det går till så att han vänder upp sina två första kort och och sedan drar han ett eller flera ur högen. Spricker han får spelarna tillbaka sina insatser. Om dealern inte passerar tjugoett får han insatserna från de spelare som har lägre poäng än honom. De spelare som har högre poäng, d.v.s. kom närmare tjugoett än bankiren, får sina insatser tillbaka. Om en spelare och en dealer har samma poäng vinner dealern.